Foto: Johanna Arnström

Så tecknar du en serieroman

Fanny Agazzi är serietecknare och journalist. För en månad sedan kom hennes debutroman Tack och förlåt ut på Syster förlag. Idag berättar Fanny om hur hon gör när hon skapar.

 

Hej

 

Jag heter Fanny Agazzi och har ritat en seriebok. Det var himla svårt, för jag har tidigare aldrig berättat en så lång historia. Egentligen är allting tack vare otroligt bra redaktörskap, från Sofia Olsson och Åsa Grennvall. Utan dom hade det blivit en väldigt väldigt fragmenterad historia, som förmodligen aldrig hade blivit tryckt. TACK-O~1

 

Anledningen till att jag aldrig gjort ett långt seriemanus var nog att jag aldrig tyckt att jag har någonting stort att berätta. När jag väl började berätta förstod jag att det inte riktigt handlar om det. Plötsligt kändes det viktiga att få saker ur mig, och ritandet blev ett sätt att hantera en omgivning och en situation som jag inte riktigt förstod. Inte riktigt som terapi, lika mycket som en flykt.

 

 

Jag kan uppleva att berätta någonting man varit med om egentligen är lite fusk, men samtidigt vet jag inte riktigt hur man gör annars.

 

- Prata, prata, prata.

Jag pratar mycket. Med alla. Ovärdigt mycket. Berätta din historia för folk du känner dig bekväm med. Det är lite samma process som jag föreställer mig att komiker gör när dom testar material på små scener. Vissa grejer kommer till, andra kanske du väljer att fokusera mindre på. Det material du väljer att ha, kommer ha blivit utformat av responsen av din publik, såväl som av det du minns från interaktionerna.

 

- Strukturera upp en tidslinje

Det kanske är viktigast, eller känns bäst när man jobbar självbiografiskt. Men det kan också kännas skönt att lista saker. Det här är min sämsta punkt, jag tycker det är jättesvårt. Och behöver kontrollera med andra mycket. Om jag upplever att jag blir blockerad av det ritar jag som jag minns. Det tycker jag man ska komma ihåg, att även om det till stora drag är självbiografiska grejer man gör, kommer ju minnena alltid vara dina.

 

- Rita om och om och om igen

Jag tror att det här är ett bra tips. Jag brukar bli nöjdare ju fler versioner jag gör av en sida. En sida tar minst 5 timmar, så det går ju inte att göra om hur många gånger som helst (om man jobbar på vanligt jobb samtidigt). Det är tråkigt att inte bli riktigt nöjd. Samma sak med att skriva, nästan ännu mer då. Det går lite fortare.

 

- Hitta din egen bästa penna/papper kombination

Det här gjorde jag lite för sent när jag jobbade med min bok. Sen fick jag rita om allting typ igen. Min bästa penna är Pentel fude touch, men det skiftar ofta. Jag tycker också om att ha hårdare smala pennor för skuggor etc. Man får testa sig fram. Just nu ritar jag bara med pensel. Det är SÅ svårt.

 

- Låna eller gör ett ljusbord

det är så fantastiskt med ett ljusbord. Om man ritar för hand och inte på datorn skulle jag säga att det nästan är ovärderligt, om man nu inte vill sitta och sudda 80% av sin rit-tid.

Det är enkelt att bygga men finns ganska billigt också.

 

- Titta på tv/lyssna på podcast när du renritar

Det är skönt att kunna fly lite om man ritar jobbiga grejer. Jag tänker när jag gör skisserna, sen får jag stänga av hjärnan, sätta på någon dålig tv från BRAVO och bara rita.

 

- Var prestigelös inför kritik

Det kan aldrig skada att få motivera dina idéer. Och när man har en historia så tydligt, är det svinlätt att råka göra den mycket mer komplicerad, än den egentligen behöver vara. Våga visa skisserna och utkasten för någon!

 

- Om du fastnar i bilder, gå vidare så länge och återkom sen

Kassamaskiner, elskåp.. allt sånt där som bara ska vara i bakgrunden. låt det inte hindra dig fortsätta i ditt flow!!

 

- Våga ta dig själv på allvar.

Jag vågade inte det förrän jag fick ett förlag som backade mig. Innan dess ritade jag för att jag inte hade bättre för mig, typ. Det är fånigt. Man ska skapa för sig själv, inte för andra.

 

Prata gärna med någon emellanåt så du inte blir knäpp av att bara sitta och rita och rita…

 

 

Blev du intresserad av Fannys debutroman? Här får du ett smakprov av Tack och förlåt.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 5 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>