Den förlorade generationen

Konsten att skriva inledningen till en roman

”Strax i början av 1880 framfödde Hedvig Volkbein vid fyrtiofem års ålder sitt enda barn, en son.”

Så här skulle en inledning till en roman kunna se ut, om man inte heter Djuna Barnes. Då ser den ut så här:

”Strax i början av år 1880, trots välgrundade misstankar om det tillrådliga i att föröka det folk som har Herrens stadfästelse och människors ogillande, framfödde Hedvig Volkbein – en wienska av kraftfull fysisk och militärisk skönhet, som nu låg under en sänghimmel i blossande grann scharlakan, med den habsburgska fläkta örnen på sängomhänget och till duntäcke ett sidenbolster med Volkbeinska vapnet i gediget och mörknat guldbroderi – vid fyrtiofem års ålder sitt enda barn, en son, sju dagar efter det hennes medikus förutspått hennes förlösning.” (Nattens skogar, översatt av Thomas Warburton, AWE/Gebers)

Djuna Barnes

Djuna Barnes

Djuna Barnes var länge en doldis bakom de stora modernistiska författarna vid nittonhundratalets början. Men på senare år har hon stigit fram ur skuggorna och bedöms likvärdig med Gertrude Stein och Virginia Woolf. Hon tillhörde den amerikanska författar- och konstnärskolonin i Paris under 20- och 30-talen, de som kallade sig för the lost generation, och hängde med legendarer som Hemingway, F. Scott Fitzgerald och Ezra Pound hemma hos Gertrude Stein. Hennes hem blev en litterär salong för dessa desillusionerade unga män.

Läs Sylvia Beach and the lost generation: A history of literary Paris in the twenties and thirties.

Men framför allt. Läs Djuna Barnes fantastiska debutroman Nattens skogar (Nightwood) och häpna över hur mycket som ryms på drygt 200 sidor.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − fyra =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>