Bengt Andersson

Han vinner en egen författarcoach hos Litteratursalongen

Av de sextionio bidrag som kom in var det ett som drog det längsta strået efter målfoto. Det var otroligt jämnt och många bidrag höll väldigt hög kvalitet. Jag har försökt formulera en motivering till vinnarbidraget och här följer en sammanfattning av det som fångade mig:

Med en suggestiv ton och en väl avvägd detaljrikedom målar han en levande tavla för läsaren. Han bjuder in att betrakta händelseförloppet från extremt nära håll och från rad ett är man fast.

Nu är det hög tid att vinnaren får presentera sig själv.

 

Jag heter Bengt Andersson och har aldrig haft en dröm om att bli författare.

Förrän nu.

Jag har alltid haft lätt för ord, alltid haft ett stort ordförråd och alltid kunnat prata min väg fram genom livet. Den möjligheten förändrades när jag för tre år sedan sprang in i väggen. Plötsligt blev jag stående utan ett ord på min tunga, med en skalle som var tom. Det var då min idé om en film blev en bok. Det var då mitt liv fick en ny dröm.

Min mamma var byns bästa bagare, vår frys var alltid full av de godaste kakor. Eller, hur var det nu igen? Var det inte så att jag ofta smög till vår frys, plockade de godaste kakorna från burkarna och la mig i sängen och läste. Wahlströms ungdomsserie med grön rygg. Spännande deckare för en ungdom. Bok efter bok.

Fotboll spelade jag mest för att det förväntades av mig.

Det som stoppade mig från att utnyttja allt jag visste och kunde var min blyghet. I många år har jag kämpat för att bli av med vad en skådespelare skulle kalla en kraftig rampfeber. Att våga. Utan rädsla att misslyckas. Ibland kan jag känna i hela kroppen att jag lyckats.

När jag för tre år sedan började skriva så fanns inga sådana tankar. Allt som gällde var att få tillbaka orden. Att kunna känna trygghet i ett samtal, slippa oron för att sakna ord. Döm om min förvåning när jag märkte en helt ny värld, när orden blev levande och skapade karaktärer, händelser och upplevelser jag aldrig trodde jag skulle få uppleva. Jag visste inget, internet var källan, jag var en svamp. Jag läste om gestaltning och intriger, miljöbeskrivning och dialoger. Jag var i himlen och tiden stod still när jag skrev. Hade jag ätit? Var det jag eller frugan som skulle hämta barnen?

Först höll jag det hemligt, sa det inte till någon. Rädd för att bli förödmjukad. Inte kunde väl jag skriva? Precis som med blygseln så tvingade jag mig till att få orden bedömda. Utmanade mig själv för att utvecklas. Men det är ju bra ju! Så sa dom som fick läsa och mitt ego växte. Skulle jag våga skicka in? Jag har ju ändå ingen chans? Det finns så många som skriver så bra…

 

Just nu bygger Raw Designs Bengt Anderssons kommande författarplattform där ni kan ta del av Bengts tankar om skrivande i allmänhet och hans romanprojekt i synnerhet. Han kommer själv berätta mer om sitt projekt när hans sida väl drar igång inom kort. Ni kommer kunna följa Bengts resa på hans egen sida anderssonbengt.se och om ni inte vill missa hans första inlägg så kan ni gilla hans sida på facebook här under.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × tre =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>