Roman

Ge din Romanidé struktur!

Helt plötsligt finns den där, idén som du så länge gått och väntat på. Sprudlande glad sätter du dig ner vid din dator och hamrar febrilt på tangenterna för att inte en enda del av din idé ska gå förlorad. När du sedan har klämt ut den sista droppen lutar du dig tillbaka, suckar belåtet och masserar dina ömma fingrar. Äntligen, tänker du och skrollar upp till toppen av dokumentet och börjar läsa vad du skrivit. Då kommer rekylen, som en stor fet murbräcka och träffar dig rakt i pannan och kastar dig tillbaka rakt in i verkligheten. Du tänker: Hur ska jag få ordning på det här? Jag vet inte ens var jag ska börja. Och lika plötsligt som idén dök upp lika plötsligt är lusten att skriva borta. Känns det igen?

Skriva är svårt, inget snack om det. Du avundas alla som har talangen du uppenbarligen saknar. Det du inte inser när du sitter där i en stor pöl självmedlidande är att alla har varit i exakt den situationen innan de lärde sig knepen att strukturera upp sin berättelse. Det finns troligtvis lika många metoder för detta som det finns författare och du måste finna din egen väg, precis som så många gjort före dig. Det spelar ingen roll om man arbetar stenhårt efter en synopsis som är så välutvecklad att det nästan är ett första utkast till en roman eller om man sätter sig ner, börja skriva och ser var det leder. Alla har en metod och oftast rigorösa rutiner att backa upp den med. Det alla publicerade författare har gemensamt är att de sätter sig ner och skriver. Varje dag. Det är det viktigaste. Om du inte skriver så har du heller inget att redigera senare.

Det mest naturliga att göra först när man klottrat ner sin fantastiska idé är att börja strukturera upp den, speciellt om man inte är så van att skriva längre berättelser. Det du praktiskt taget gjort är att skapa en helt ny värld som du kan kasta dig in i och regera som en allsmäktig härskare. Men det du behöver är en karta, annars går du vilse. Kartan ger dig trygghet samtidigt som den hjälper dig att utforska nya vägar när du har vant dig vid terrängen. Kartan kallas för synopsis och är i praktiken ett verktyg som tillåter dig att ha översikt och struktur i din berättelse samtidigt som den inte hindrar din kreativitet i skrivprocessen. En synopsis består av alla stora händelsepunkter i din berättelse, det som senare kommer utvecklas till din romanintrig.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 + 1 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>