Fotograf: Anna Klara Åhrén

Gästbloggare: Henrik Johansson

Henrik Johansson föddes 1973 i Dalslands mörka skogar. Han är författare och litteraturkritiker boende i Malmö. Efter tio år som kock sadlade han om och skrev den prisbelönta debutromanen Av kött och blod. En bok som dels gör upp med den osäkra arbetsmarknaden inom restaurangbranschen och dels frångår den traditionella arbetarlitteraturens socialrealism genom att blanda in både mord och köttmonster. Du kan läsa en del av hans texter här och följa honom på facebook.

 

Bonniers släpper varje år ett antal titlar i sin Klassikerserie. I år är det dags för fyra svenska genombrottsromaner: Måna är död av Ivar Lo-Johansson, Dykungens dotter av Birgitta Trotzig, Tjärdalen av Sara Lidman och sist men inte minst Nässlorna blomma av Harry Martinson. Böckerna har nyskrivna förord, till Nässlorna blomma av Nina Björk.

 

Just Nässlorna blomma har varit betydelsefull för mitt eget skrivande. För att uttrycka det lite hårddraget så drog jag mig för att skriva metaforer och ansåg att miljöbeskrivningar snarare var ett nödvändigt ont. Martinson ändrade på det. Genom sina metaforer får han världen att växa, att bli större, vidare. Det gör att man även i det lilla kan se det stora, i den enskilda människan kan se mänskligheten, eller allt levande. Och där jag tidigare mest känt tristess vid långrandiga miljöbeskrivningar togs jag nu från läsningen i soffan eller sängen ut på sommarängen.

Nässlorna blomma

 

I bokens inledning jagar barnet Martin, Martinsons alter ego, en fjäril:

”Men han jagar en gul aftonfjäril som flyger och fladdrar, utan ro Den far i väg som ett löv som singlar från ett höstträd. Den vill inte in i halmhattens örnmage. Den vill fly från djuret Barn, för vilket fjärilarnas släkte har den stora fasan. Barnet är fjärilens tiger och krokodil. Så går jakten.”

 

Så: läs Martinson för det stora nöjet, eller läs för att lära dig skriva.

 

http://harrymartinson.se/nya-bocker/nasslorna-blomma-i-ny-utgava/

 

http://www.bonnierpocket.se/Bocker/Albert-Bonniers-Klassiker/

 

Romanen Av kött och blod är utgiven av Federativs Förlag och du kan läsa mer här.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 + 10 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>