Ann-Sofie Lindholm

Bokbloggen med det lilla extra

Breakfast Book Club är både en frukostbokklubb och en bokblogg.

Frukostbokklubben träffas en gång i månaden för att äta frukost och diskutera en bok vi gemensamt läst. Bokklubben är öppen för vem som helst att vara med i.  Ibland har vi bruncher, boknattklubbar eller andra träffar. Allt om träffarna och vilka böcker som just nu är aktuella hittar du på Facebook här.

För bokval och upptåg står Ann-Sofie Lindholm och Marie Eriksson.

I bokbloggen skriver Ann-Sofie Lindholm och Margaretha Weimar. Nu lämnas ordet till Ann-Sofie.

 

Jag började inte logga böcker i augusti 2005. Det hade jag gjort i anteckningsböcker och på löspapper sedan länge. Korta kommentarer om läsningen för att minnas.

 

Däremot kom det allra första blogginlägget då, på ooofbok.se, där jag bloggade på egen hand i sex år innan jag lockades över till Breakfastbookclub. Min allra första läsare var sannolikt mamma och ett par kompisar. Idag är bloggläsarna betydligt fler, men fortfarande tänker jag på vännerna när jag skriver. Vad vill de veta? Vad vill jag berätta för dem?

 

Om böcker jag läst, kommer att läsa, borde läsa eller inte alls tänker läsa, om bokhyllan, om sorterandet och rensandet, om boktips, om författarnas frukostvanor och biblioteksspaningar. Allt det. Mitt bokbloggeri är subjektivt och mycket kravlöst. Jag skriver när jag vill och om vad jag vill. Jag håller mig i stort, men inte alltid, till att skriva om böcker jag läser. Det kan ibland handla om resor och utflykter, men själva läsningen är alltid central.

 

Kritiken mot bokbloggarnas välvilliga inställning till böckerna som presenteras kommer i vågor. Vi ställs mot tidningarnas litteraturkritik och får skäll för att vi tycker för mycket om våra böcker. För min del är det enkelt. Jag väljer själv vad jag ska läsa, och det är sällan jag läser ut en bok som jag tycker är skitdålig. Läsningen är min fritid och inte mitt jobb. Alltså kommer de böcker jag skriver om vara böcker som jag i huvudsak gillar. Därmed inte sagt att jag inte kan vara kritisk. Men man ska komma ihåg det subjektiva, och att det är min läsning, snarare än den litterära analysen som står i centrum.

 

En viktig del ligger utanför bloggen, utanför skrivandet. Frukostbokklubben där vi träffas och diskuterar en bok en gång i månaden ger nya perspektiv på läsningen. Det var kompisen Petra Jankov Picha som för sex år sedan ville ha en bokklubb, men som inte hade tid på kvällarna. Så… en frukostbokklubb blev lösningen. Varje månad väljer jag och kollegan Marie ut en bok som vi vill läsa och diskutera och bjuder in till en bokfrukost på Vetekatten i Stockholm. Ur frukostbokklubben har andra jippon vuxit fram. Några år åkte vi till en gård i Norrtälje där vi samlade bokfolk under en helg. Efter det har samlats någonstans i Europa där vi läser en författare från staden, går litterära vandringar och diskuterar böcker. Nästa gång åker vi till Amsterdam.

 

Men bloggen och skrivandet är och förblir navet i allt det här. Platsen som är alltings utgångspunkt. Spindeln i nätet. Axeln kring vilket allt roterar. Etc etc! Här skriver numera också Maggan Weimar och stundtals någon gästskribent. Och vi fortsätter att skriva vad vi vill när vi vill om vad vi vill.

 

Sugen på att diskutera böcker över frukost? Kolla in bloggen här.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × två =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>