Marika Hoppare

Att skriva och illustrera en barnbok

Jag heter Marika Hoppare och debuterade 2015 med bilderboken Skrotingen – Bankeli Bonk! Både som författare och illustratör. Föddes gjorde jag 1981 i Härnösand som kallas Porten till Höga kusten eller Staden bakom flötet, beroende på bitterhet – alternativt humorhöjd.

Jag har studerat och jobbat med film och visuella effekter i Sverige, Los Angeles och Köpenhamn sedan 2003 och hamnade till slut helt slumpartat i Söderhamn där jag fann kärleken och valde att slå rot. Tillsammans har jag och min sambo med åren skaffat två hundar och skapat två döttrar. 2013 insjuknade jag i utmattningssyndrom och blev långtidssjukskriven. Jag gick från att ha haft koll på allting och effektiviserat allting hela tiden till att inte orka eller vilja göra någonting över huvud taget. Efter några månader började jag dock på läkarens inrådan att i terapeutiskt syfte återuppta någonting kreativt, i mitt fall att rita. Det blev en oas och jag är nu övertygad om att kreativitet och min hälsa är korrelerade.

 

Jag kommer i det här gästinlägget att beskriva hur jag går tillväga när jag skriver och illustrerar för barn, i förhoppning att det ska intressera och inspirera.

 

Oftast får jag mina idéer från ord eller ordföljder som roar mig eller rullar skönt i munnen. Mycket sällan börjar jag med tanken om en karaktär, händelse eller intrig. Processorn jobbar hela tiden i bakhuvudet och bearbetar ordet eller ordföljden som jag fastnat för och till slut växer det till en idé. Min kommande bok uppstod t.ex. ur ett underfundigt namn som jag sedan vävt en historia kring. I fallet med Skrotingen – Bankeli Bonk! så fick jag idén till boken genom att min yngsta dotter alltid bankade på glasväggen när jag duschade. Jag gjorde en ramsa av bankandet baserat på de svenska vokalerna som min lågstadiefröken – Elsa med läppstift på tänderna – alltid tragglade med oss. Bankeli, bonkeli, bunkeli, bånkeli, benkeli, binkeli, bynkeli, bänkeli, bönk!
Jag har utformat en strategi baserad på grundidén i snöflingemetoden som jag använder när jag skapar mina böcker.

  1. Formulera en mening som övergripande beskriver vad boken handlar om.
  2. Utveckla meningen till en längre sammanfattning utan att gå in på detaljnivå.
  3. Gör separata beskrivningar samt skisser av karaktärerna.
  4. Skriv ett första utkast av hela boken.
  5. Ge till provläsare.
  6. Redigera

 

När jag har händelseförloppet klart för mig börjar jag att jobba fram designen av mina karaktärer med de uråldriga verktygen penna och papper för att senare gå över till digital bearbetning. Att ta fram en karaktär är ett viktigt steg och ska inte stressas fram. Många gånger har jag varit nöjd med en karaktärsdesign och sedan låtit den vila ett tag. Då kan jag se designen ur ett nytt perspektiv och oftast ändrar och utvecklar jag karaktären flera gånger innan jag är helt nöjd. Jag arbetar parallellt med manuset och karaktärsskisserna som växer fram ur varandra. Skrotingen_Omslag_582x591
Då texten är klar går jag in i nästa fas – att organisera formgivningen av innehållet. Jag använder mig av ett layoutprogram där jag noggrant för varje uppslag kan planera var texter och illustrationer ska vara. Här kan jag också se vilka bildutsnitt som lämpar sig och om något textstycke inte fungerar som tänkt. Jag gör slarviga digitala skisser av alla illustrationer och adderar dem i programmet. Vid det här laget har jag en fullständig planering och överblick för att effektivt kunna arbeta med illustrationerna och undvika onödigt arbete.

 

 

I mitt ritprogram på datorn gör jag om varje skiss till slutgiltiga konturer. Eftersom jag har min bakgrund i den digitala världen så föredrar jag att göra mina illustrationer digitalt även om gamla skolan ger en helt annan fingertoppskänsla och autenticitet. Men för mig kan ingenting slå möjligheten att radera, flytta, skala, rotera eller ångra ett pennstreck. Speciellt inte med dagens förfinade ritprogram med utmärkta plugins för den som vill skapa en analog stil digitalt. När konturerna är färdiga går jag tillbaka till första uppslaget och färglägger varje bild i kronologisk ordning, även detta i mitt ritprogram. Omslaget är det sista jag gör då jag anser att det är först när innehållet är klart som jag kan avgöra vad som bäst kan representera boken. Så, lättare sagt än gjort. Boken är klar. Jag är fast i tron att planering och organisering är din bästa vän när du skriver och illustrerar. Sedan inte sagt att mina metoder fungerar för alla utan jag lever efter devisen att om resultatet blir bra har man gjort rätt.

 

Om du är intresserad av att veta mer om mig kan du följa mig på Facebook, Instagram eller surfa in på min hemsida.

 

/ Marika Hoppare

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fem =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>