Amanda Tartt 160215 v11

Att skriva erotik

 

Amanda Tartt föddes i England och har via sin uppväxt i Göteborg och många års resande åter slagit sig ned i London. Nu driver hon ett ekologiskt café och försöker göra det bästa av allt hon tagit till sig under sina snart 40 år på den underbara planet hon kallar sin trädgård. Här berättar Amanda själv om hur det började, var hon befinner sig i dag, och vad som kanske händer i morgon. Vägen går i erotikens bana och den 7 mars ger hon ut sin fjärde novell, Chianti. Hennes tidigare noveller, Choklad, Champagne DP och Chevalier håller sig kvar på adlibris topplistor. Amanda har samlat allt på sin nya hemsida, amandatartt.com.

 

I stort sett sedan jag började resa i tjugoårsåldern har jag fört någon slags resedagbok. Tillsammans med en liten kamera, som efterhand byttes ut mot någonting mer sofistikerat, gav jag mig ut i världen. Först var det förstås kortare semesterresor, men sedan blev jag borta längre och längre. Tro mig, jag hade inte obegränsade finanser, men jag tog ströjobb där jag befann mig, serverade på någon bar eller restaurang, jag har till och med knutit blomsterhalsband på Hawaii. Allt finns nedtecknat, med tanken att någon gång ge ut en resedagbok, kanske tillsammans med bilder jag tagit och teckningar jag gjort. Men jag har inte hittat en bra struktur för hur den ska se ut.CHAn_OMSLAG DP

 

I stället började jag skriva noveller. Jag tänkte mig en samling av korthistorier över människor jag mött, händelser jag varit med om, saker jag sett och upplevt. Då hade jag kommit tillbaka till London och höll precis på att starta mitt café. Jag hade hittat en lokal som var perfekt, men den behövde göras i ordning och det var damm och färg överallt. Arbetarna hade gjort grovjobbet, och mina ovärderliga vänner hjälpte mig med slipandet och målandet. Mitt i allt det fick jag en lust att börja skriva, en iver som inte gick att stoppa. En kväll när jag var ensam kvar och det värsta dammet var borttvättat, tog jag fram min dator och satte mig och skrev.

 

Jag hade inte alls tänkt mig skriva erotik. Men när jag satt där, så dök tankarna upp på en kille jag träffat i Grekland många år tidigare. Han hade kommit in på restaurangen där jag jobbade, i smutsiga snickarbyxor utan någon tröja under. Han hade tillbringat dagen just med att renovera en lokal som så småningom skulle bli en bar. Varför inte börja med honom? tänkte jag. Vi blev vänner, tyvärr inte mer, eftersom han hade pojkvän. Men jag suktade alltid efter honom och dagdrömde om hur han ändå skulle falla för min oemotståndliga charm. Det gjorde han – inte. Men i min novell var det jag som bestämde, också över hans känslor. Resultatet blev väl inte sådär strålande. Jag visade det för en kompis som är journalist. Hon hjälpte mig att hitta rätt, att se vad som fungerade och vad som måste strykas.

 

Den novellen kanske kommer ut en dag, men jag behöver nog fila lite till på den, kanske skriva om den helt och hållet. Hur som helst upptäckte jag hur roligt det var, både att skriva och att känna hur historierna fick eget liv. Just då var jag dessutom singel, så att låta tankarna vandra precis dit de ville var nog också ett sätt att leva ut mina lustar. Och vem dagdrömmer inte om vad man skulle vilja göra med en flirt på tunnelbanan, en elegant kostymkille eller ett par snickarbyxor där man kan ana en muskulös kropp innanför tyget. När jag skriver är jag nog lite mer hämningslös än i verkliga livet, tyvärr. Hur som helst, reseskildringen får nog vänta ett tag.CHOn_OMSLAG

 

Självklart utvecklas man i sitt skrivande, ju mer man skriver. Det är inte annorlunda när man skriver erotik. Kanske tvärtom, när jag tänker efter. Att skriva erotik är nog inte svårare än att skriva någonting annat, även om jag läser om många som tycker att det är svårt att skriva om sex. Men det kräver kanske mer träning, innan det känns och blir naturligt, både för författaren och för läsaren? I min första novell, den som bara kanske får se dagens ljus en dag, försökte jag för mycket. Jag ville att det skulle vara så eggande som jag kände det inombords, men vägen från mitt huvud, eller från underlivet, var för krokig och lång. Resultatet på pappret kändes klumpigt och stelt och inte smidigt och kattlikt som jag ville. Ju mer jag skriver, desto naturligare blir det, desto mindre ansträngt. Jag känner det själv och mina två återkommande bloggrecensenter säger samma sak. När jag förra veckan fick ”godkänt” från förlaget för min femte novell, så sa de också just det.

 

Att skriva om sex i en icke-erotisk roman måste vara annorlunda eftersom sexet bara blir en detalj. Världens bästa deckarförfattare behöver inte vara bra på att skriva sexscener. Om hen skriver en sådan scen per bok, och om hen ger ut en bok per år, eller kanske vartannat år, så blir det inte mycket erotik att träna på. Den som bara skriver erotik har förstås en annan sits.

 

Hur blir det då om en erotisk novellförfattare, som jag själv, skulle skriva en erotisk roman? Blir det inte för mycket av det goda? Kanske, kanske inte. Om man bara skriver en enda erotisk scen på trehundra sidor kan det nog absolut bli både långtråkigt och tjatigt. Vem kan variera sig i all oändlighet? Hur många sexleksaker behöver man för att fylla en hel bok? Vem har sett en porrfilm från början till slut? Jag tror att svaret ligger i att hitta en bra kompromiss. Erotic Crime som genre är ett sådant exempel. Man måste helt enkelt ha en bra story som bär sig själv, och sedan krydda rejält med erotik, enligt eget tycke och smak. En erotisk novell är nästan det motsatta. Jag har för det mesta två eller tre scener som får lov att ta mycket plats, men till det behövs en ram, en miljö och karaktärer som kan ta sig an det hela. Trots det, för min del, så börjar det nästan alltid med en person som inspirerar mig till en miljö, och de två tillsammans till vad som faktiskt ska hända.CHIn_OMSLAG

 

En sak som jag tyckte var svårt i början och där jag ibland fortfarande inte vet hur jag ska ställa mig, är språket. Ska man använda k- och f-orden, eller mindre ”dirty” ord? Ska man använda sig av liknelser och i så fall, hur gör man för att inte hamna i floskelträsket? Där tror jag också att man måste använda sig av ett språk som känns naturligt för en själv. Jag har svårt för k- och f-orden, men ibland känns det rätt ändå, när det blir riktigt hett och det helt enkelt inte går att hålla ett blommigt språk. Jag fick förresten en väldigt fin komplimang av bloggaren Boklysten när hon läst min novell Champagne DP: ”Och det märks tydligt att det är en kvinna som skriver för kvinnor – språket är rakt men det blir aldrig snaskigt eller fult och som kvinna uppskattar jag det.”

 

Det är skillnad när man skriver på engelska. Jag har aldrig skrivit en novell direkt på annat än svenska, men jag har nyligen översatt mina fyra första noveller till engelska och där känns det mer naturligt att använda ett mer direkt språk, i alla fall oftare än på svenska. Kanske är det en vanesak? Under året hoppas jag att det blir dags för utgivning av de engelska varianterna. Dessförinnan måste en engelskspråkig redaktör gå igenom dem, och det ska bli verkligt intressant att se vad hon eller han tycker. CHEn_OMSLAG

 

Och så till sist frågan som jag får allt oftare: ska du inte skriva en roman? Hittills har jag inte velat säga någonting om det, men Litteratursalongen får scoopet: JA, jag har börjat arbeta på en synopsis. Grundhistorien är klar och det känns riktigt spännande och jag har fina miljöer som jag äntligen kommer att ha ordentligt med plats för att utveckla. Erotiken kommer att finnas som en naturlig själ genom hela berättelsen. Jag tror att det blir någonting nytt, som inte redan finns, i alla fall inte i Sverige. För att inte binda mig vid någonting kommer jag också att introducera en ny huvudperson. Sanna, som finns med i alla mina noveller, kanske får en liten biroll, det får vi se. Kanske får jag själv vara med på ett hörn?

 

Stort tack, Magnus, för att jag fick komma till Litteratursalongen och blogga. Välkommen till mig på amandatartt.com.

 

Amanda

Amanda Tartt 160215 v11

5 Kommentarer
 1. Håkan Lindgren
  Håkan Lindgren says:

  Intressant inlägg, Amanda :-) Jag borde nog få med lite mer erotik i mitt eget skrivande, som en krydda, men jag har ett problem (eller kanske är det inte det egentligen, vad tror du, eller andra läsare?): huvudpersonerna i mina böcker (”Att raka en zebra” med pågående uppföljare) är två killar, alltså ett killpar. Ändå vill jag inte begränsa mina läsare till homosexuella (som är en viktig del av läsekretsen, men inte den enda).
  Samkönade relationer är i dag för det mesta accepterat hos de flesta, men jag tror att man kanske ändå inte vill få skrivet på näsan vad som föregår i sovrummet hos två män. Underförstått räcker. Frågan är alltså hur långt man vågar gå, för att inte stöta bort visa läsare (även om man kan locka till sig andra) …

  Svara
  • Amanda Tartt
   Amanda Tartt says:

   Hej Håkan!

   Ja, det där med erotik och att få till det i lagom mängd, det är inte lätt. Jag förstår vad du menar med att skriva intima scener mellan två män. Personligen skulle jag tycka att det vore jättespännande och nu får jag plötsligt lust att skriva någonting sådant, men samtidigt vet jag inte om jag skulle kunna beskriva det på ett bra sätt … Men du har nog rätt i att det kan locka vissa och skrämma bort andra.

   Jag älskade ”Att raka en zebra” och ser verkligen fram emot fortsättningen ;-)

   Amanda

   Svara
 2. Amalia Vilde
  Amalia Vilde says:

  Hej Amanda!
  Vilket intressant inlägg! Här fick jag allt veta lite mer om dig än jag redan visste. Det måste vi utveckla nästa gång vi ses :)
  Jag håller med dig om språket i erotiska noveller, att det är viktigt att man använder ett språk som är naturligt för en själv. Det märks direkt när författaren använder ord som den tycker är obekväma. Jag är så glad att jag i dig har fått en kollega som skriver i samma genre som jag själv. Det gör mycket, inte bara för språket att ha någon som kontrolläser det man skriver. Som du säger i inlägget, det ska till en ram också, med miljö, handling och karaktärer.

  Vad roligt att det blir en bok! Den ser jag fram emot att läsa :)

  /Amalia

  Svara
  • Amanda Tartt
   Amanda Tartt says:

   Hej Amalia!

   Vad roligt att du gillar mitt inlägg. Du känner mig ju redan ganska bra.

   Jag håller med, det är en ovärderlig hjälp att ha dig som läser innan jag skicksar in en novell till förlaget 

   Ja, det ska bli hur kul som helst att börja arbeta med en hel bok. Synpopsis har jag egentligen aldrig arbetat med i mina noveller, men för romanen känner jag definitivt att det behövs. Jag gillar struktur och jag älskar när historien sedan går i en annan riktning ;-)

   Amanda

   Svara

Trackbacks & Pingbacks

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton − fem =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>