tumme4

Är du en författare?

 

Jantelagens första bud:

 

Du ska inte tro att du är något

 

Just denna fras har troligtvis sänt många dugliga manus ner i byrålådan, där de fått ligga till nästa flytt och då sorgmodigt sorterats ut och kastats bort. Fler än en blivande författare med en spännande och intressant berättelse i huvudet har tvingats lämna sin dröm när budet fått fäste i psyket. Från den glada spralliga känslan av möjligheten att skapa något eget till de mörka avgrunderna i ens inre som viskar fram sina frågor. Vem tror du att du är? Vem vill läsa den här skiten? Den blivande författaren sjunker ihop inför tyngden av sin uppenbara villfarelse, den som fick hen att tro på sig själv och sin skapelse. Skyndsamt begravs drömmen och de tröstande bortförklaringarna poppar upp en efter en. Jag har ju ändå inte tid. Jag är så trött efter jobbet. Jag måste hinna träna, umgås med familjen och vänner. När alla bestyr är klara orkar jag bara titta på teve. Det var en fin dröm men man måste inse sina begränsningar. Inte kan väl jag?

 

Jo, det kan du! En författare är en person som skriver regelbundet och kontinuerligt, så enkelt är det. Det är inte andra som avgör om du är författare eller inte, det är inte författarförbundet, det är inte förlagen, det är inte släkt och vänner. Det är ett val du gör, eller snarare en prioritering. Det tar tid att skriva och är oftast ett ensamt arbete men det är du som avgör hur mycket och hur ofta du skriver. Det är också du som avgör hur ensamt det behöver vara. Naturligtvis har människor olika förutsättningar för hur mycket tid det finns över när alla vardagliga bestyr är avbetade, men när du känner att det inte finns tid över är det viktigt att komma ihåg att en roman blir skriven även om du endast ägnar en kvart åt den varje dag. Är du för trött på kvällen? Gå upp en kvart tidigare. Är du osäker på kvaliteten? Fråga någon du tror kan vara objektiv eller om du har råd, betala för det. Det behöver inte vara ett ensamt projekt. Du kan även skriva med en vän. Det enda du behöver komma ihåg är att du bestämmer om det är möjligt, du avgör om det är värt uppoffringen, du prioriterar. Du är författare. Om du vill.

 

Det finns en myt som lever kvar i vår tid. Att en författare besitter en talang som nästan är gudagiven och oåtkomlig för vanligt folk. Att författaren sitter ensam i en liten kupa med gudomlig inspiration och i rasande fart formulerar meningar som inte är av denna världen. En svår och inbunden typ med en föreställningsvärld bortom vanligt förstånd. Inte konstigt att Jante smyger sig på. Vem känner sig gudomlig när en enkel formulering låter som en trött treåring?

 

Lyckligtvis kämpar människor dagligen mot denna svårövervunna myt. På morgonen sitter de med kaffet sidan om tangentbordet eller anteckningsblocket och ett nytt vitt ark fullt av möjligheter framför sig. De gör det även om de inte sparat en rad de skrivit på flera dagar. De gör det eftersom de inte väntar på inspiration. De skriver även när det är motigt för de vet att en dag lossnar det. Dessa människor som har kämpat med formuleringar, läst böcker och bloggar, gått kurser, övat och åter övat för att skriva bättre. De har utvecklats varje dag eftersom de har skrivit varje dag. De har lagt tusen timmar på sin målsättning oavsett förutsättningar. De har insett att man inte kommer långt med endast talang som verktyg. Slutligen, efter år av möda, har de nått sin målsättning. Dessa människor är de som brukar kallas för författare.

 

Är du en författare? Det är helt och hållet upp till dig. Alla har en författare inom sig, vissa har bara inte börjat skriva än.

 

Dela gärna med dig av dina erfarenheter. Vilket är ditt största hinder för att skriva och hur löser du det?

5 Kommentarer
 1. Åsa
  Åsa says:

  Det här var precis vad jag behövde läsa idag och just nu. Det känns nästan som du skrivit det direkt till mig. Jag sitter här framför datorn och är ledsen av lite personliga skäl. Så jag tänkte faktiskt hasta igenom några måsten och sätta mig med en mugg kaffe och skriva. Inte för att så många är intresserade av att läsa, förlagen säger nej och jag tänker ”är det verkligen så jävla dåligt?” Men sedan tänker jag ett steg längre. Jag tänker ”jag skiter faktiskt i vad andra tycker, det är stenhård konkurrens att bli utgiven och så länge jag inte är utgiven kan jag skriva utan press att prestera.” Jag skriver för det är kul. För att jag måste. För att jag älskar det så vansinnigt mycket. Jag skriver för min egen skull. För att må bra.

  Mitt största hinder är att jag är lättstörd när jag skriver. Jag måste ha viss ordning runt mig. Jag kan inte ha måsten liggande runt mig. Jag löser det genom att alltid ha datorn på. Lättillgänglig. Och jag börjar med att se till att hundarna här rastade. Sedan dammsuger jag och kör igång en maskin tvätt och en maskin disk. När dessa sedan signalerar att de är färdiga är det ganska lagom att ta en paus från skrivandet! Det blir en period på mellan 1-2 timmar. Jag laddar om allting och gör kaffe under tiden. Sedan kan jag om jag vill skriva ett nytt pass.

  Annat jag gör är att jag har gett mig själv skrivförbud måndag till torsdag. Fredagen är valfri. De här dagarna lägger jag på jobbet och familjen. Uteslutet. Då är jag deras. För att få utlopp för skrivdrivet dessa dagar får jag skriva för hand, göra research eller skriva på min nyuppstartade blogg (men det är svårt att hitta på att skriva om). Sedan kommer helgen och då är det fritt fram att skriva och då är jag som regel otroligt laddad och skriver som tusan. För då måste alla ord UT. Och det här drivet gör att jag lätt hamnar i flow och jag kommer oftast ganska långt per dag. Och det krävs mer för att distrahera mig.

  Det är väl mina råd. Tack för er trevliga läsning =D
  Åsa.

  Svara
 2. Sverre
  Sverre says:

  Hej!
  Tack för en kanonblogg och siten som helhet. Här finns mycket matnyttigt att lära från. Skrivandet ramlade in i mitt liv av en slump för tre år sen. Ganska sent i livet , jag är strax femtio fyllda, med tanke på vad det betyder för mig idag. Vet inte ifall ni känner till den där psykologiska frågeställningen som heter hundramiljoner kronors frågan. Nåväl, den går ut på att du fantiserar kring vad du skulle göra ifall du blir enormt förmögen, efter det att du rest runt jorden och köpt båtar, fastigheter och allt du någonsin önskat dig. Vad skulle du göra sen? Övningen går ut på att finna det du är exakt ämnad att göra, det som uppfyller hela ditt väsen med ett stort: Yes!
  Den frågan besvarar jag idag lätt med: skriva!
  Eftersom detta är det som ligger mig närmast om hjärtat så är det skriva jag gör. I tid och otid. Hade velat ha mera struktur som nämns i bloggen, finna den där perfekta tidpunkten. Mornar synes bäst hitintills. Sen är det som andra nämnt annat som kommer emellan. Men så fort fritiden medger – så skriver jag!
  Kommer definitivt kika på coach biten som erbjuds här!
  Tack igen för en bra blogg!
  Med vänlig hälsning
  Sverre

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 1 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>