20151107_081547

5 tips för att börja skriva

En fråga som ofta dyker upp är hur man gör för att börja skriva. Om ens långsiktiga målsättning är att skriva en roman, då kan det vara extra svårt att hitta en ingång till skrivandet. Man får en idé och sätter sig och skriver. Av ren glädje skriver man kanske 30 sidor utifrån idén, men sen tar det stopp. Man döper filen till något passande och sparar den på ett fiffigt ställe. Och där ligger den fortfarande, oöppnad. Inom kort dyker en ny idé upp med liknande resultat. Känns det igen?

 

Hur gör man då? Jo, det krävs mängder av disciplin, tålamod och vilja. Följer man tipsen nedan är man en bra bit på vägen.

 

  1. Sätt upp ett nåbart mål. Om du inte tror att du klarar av att skriva 500 ord varje dag, sätt ett lägre mål. Tror du att 100 ord är möjligt, bestäm dig för det och håll det. Målsättningen kan höjas efterhand när din skrivrutin har satt sig. Det finns inget som är mer nedslående och får dig att tappa sugen så mycket som att inte klara sin målsättning dag efter dag. Börja inte skriva en roman det första du gör. Skriv en kortare berättelse som du kan avsluta inom en relativt kort period. Skriver du 100 ord om dagen borde inte din berättelse vara mer än 3000 ord så att du kan skriva klart ett första utkast på en månad. Om du inte skriver varje dag bör den naturligtvis vara kortare.

 

  1. Skapa en rutin. Du har redan bestämt hur mycket du ska skriva under en vecka, nu ska du bestämma dig för när. Om du inte kan/vill skriva varje dag i veckan, gör inte det. Bestäm på förhand vilka dagar du är ledig men håll dig till det. Bestäm dig även för när under dagen du ska skriva, på morgonen eller kvällen, på lunchen eller när du pendlar. Om du bestämmer dig för en tidpunkt och håller den kommer du märka att motståndet för att sätta sig och skriva minskar dag för dag och till slut kommer det kännas konstigt att inte skriva. Har du ett pressat tidsschema under dagarna, försök hitta en halvtimme som är din. Hoppa över ett teveprogram eller gå upp en halvtimme tidigare på morgonen, låt bli metron på vägen till jobbet eller gå en promenad och spela in din berättelse på en diktafon. Det finns alltid möjlighet att hitta en halvtimmes skrivtid varje dag. Håll dig till den plats du väljer att skriva på, det är en viktig del i att skapa rutiner.

 

  1. Förbered dig. Du har bestämt dig för hur lång din berättelse ska vara, när och var du ska skriva och din målsättning är att skriva ett första utkast på en månad. Nu ska du komma på en idé att skriva om eller utveckla den idé du redan har. Fundera på vad du själv gillar att läsa och håll dig till den genren till att börja med. Det är troligt att du har läst så pass mycket att du har en omedveten förförståelse hur du bygger upp en berättelse i just den genre du gillar. Du behöver bland annat lära dig hur du bygger en intrig, skapar konflikt, utvecklar intressanta karaktärer och beskriver fängslande miljöer, så införskaffa stöd till detta i böcker och bloggar om skrivande. När du har skrivit en enkel översikt/sammanfattning av din berättelse, där du beskriver huvudkaraktärerna, deras olika drivkrafter, huvudkonflikten, hur den börjar och slutar, kan du sätta igång och skriva.

 

  1. Deadline. Berätta för en person du tror kommer ta ditt begynnande författarskap på allvar och som du litar på kan vara objektiv om ditt projekt och fråga om hen vill läsa det du skrivit varje vecka. På detta sätt har du krav på dig att faktiskt skriva men får även värdefull feedback på din text. Fråga inte bara om det är bra, var mer specifik i dina frågor. Vad är bra och mindre bra? Förstår du vad jag vill få fram här? Är det intressant eller spännande? Är karaktärerna realistiska och levande? Vad kan bli bättre? Du kommer snabbt inse att prata om sin berättelse är det som öppnar dörrarna och sätter igång kreativiteten på allvar. Du kommer skriva som aldrig förr.

 

  1. Skriv färdigt. Det finns inget som är så tillfredsställande och bra för självförtroendet som att bli färdig. När du skrivit färdigt ditt första utkast börjar redigeringsarbetet. Du går genom din text och kontrollerar så att det inte finns några logiska luckor, lösa trådar eller osammanhängande delar. Du funderar även på om du verkligen har fått fram det du ville i din berättelse eller om något kan göras annorlunda. Det finns alltid småord som kan strykas och dialog kan spetsas till men se till att bli färdig. Avsluta med en korrekturläsning. Rätta stavfel och konstiga meningsbyggnader med syftningsfel och liknande. Det viktiga är att du blir klar. Du har nu skrivit en berättelse, gett den en titel, redigerat klart och du kan känna dig riktigt nöjd med dig själv. Men du är inte klar än. En berättelse behöver läsare så hitta en tävling att skicka in ditt alster till och håll tummarna. Nu är du en författare på riktigt.

 

 

Har du fler tips på hur man sätter igång med sitt skrivande? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fem =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>